VOLANTESS

Rhenus Son III | DISTRIBUTIECENTRUM

Een duurzaam magazijn voor Rhenus

Volantess heeft in opdracht van DOKVAST bv ten behoeve van Rhenus zorg gedragen voor de uitbreiding van een bestaand distributiecentrum te Son en Breugel. Begin 2017 heeft DOKVAST de eerste fase van de werk opgeleverd, namens DOKVAST heeft Volantess in oktober 2022 de 2e fase opgeleverd.

Best practices & innovatie
Door de eerdere projecten die we voor Rhenus hebben gebouw kennen we elkaars wensen en eisen. In het verleden door Dokvast gebouwd, waarbij deze fase in opdracht van DOKVAST door Volantess is gerealiseerd. Het kantoor is door een interieurontwerper Atelier Tellez voorzien van een eigentijdse industriele look, het gebouwontwerp is verzorgt door Heembouw Architecten, beiden onder begeleiding van de medewerkers van Volantess.

Het magazijn heeft een BREEAM Outstanding certificering en is op en top duurzaam. Het bebouwde terrein betreft het voormalige Betonsonterrein, voor deze nieuwbouw is daarom een brownfield gebruikt en is er geen nieuwe bouwgrond ontwikkeld.

De vloeren in het magazijn zijn geheel supervlak uitgevoerd in opdracht van Rhenus, gezien hun wens om naar te toekomst toe te kunnen automatiserenen en daarmee zo flexibel als mogelijk te zijn.

Flexibele groei
De uitbreiding is gebouwd tegen de rug van het bestaande pand. Door in de eerste fase al rekening te houden met deze uitbreiding heeft de operatie van Rhenus ongerhinderd door kunnen gaan, zonder dat zij (over)last hebben gehad van de bouwactiviteiten.

In de initiele opzet van het totaalplan is rekening gehouden met gescheiden ingangen van vrachtverkeer tussen de beiden fases. Hierdoor is er ook tijdens de bouw geen verhoogd risico geweest in de bestaande laadzone. Vrachtverkeer en personenverkeer worden op het terrein van fase 2 achter de poort gescheiden, waardoor het niet mogelijk is voor personenverkeer om zomaar de laadkuil in te rijden.

BREEAM OUTSTANDING
Fase 1 was reeds onder BREEAM condities gebouwd en opgeleverd, waarbij er een OUTSTANDING certificaat is verkregen, ook de uitbreiding welke Volantess heeft begeleid is heeft een OUTSTANDING certificaat weten te behalen.

De duurzame maatregelen betreffen het dak welke geheel voorzien is van een zonneinstallatie. Ter plaatse van de uitbreiding is in het totaal 3,6MWP, waarmee het pand geheel zelf voorzienend is en er een overschot resteert voor de markt.

Overige maatregelen zijn warmtepompen voor de verwarming van het magazijn, de VAS en het kantoor. Tevens dienen deze pompen voor de koeling van het kantoor. Het gebouw is hiermee geheel gasloos en wordt enkel elektrisch gevoed. Aan de verbruikszijde hebben we gezorgd voor een zo laag mogelijk verbruik door LED-verlichting toe te passen welke zoveel als mogelijk en in delen automatisch schakelt.

Onderhoud & beheer
Ook na de oplevering – oktober 2022 – hebben wij het gebouw en de installaties overgedragen aan de gebouweigenaar DOKVAST.

MORE INFO

Locatie

Son en Breugel

Programma:

Distributiemagazijn met kantoor, uitbreiding bestaand magazijn

Expertise:

Begeleiding van de ontwikkeling van het gebouw en terrein

Opdrachtgever:

DOKVAST

Gebruiker:

Rhenus Warehousing Solutions

Ontwerp:

Heembouw Architecten / interieur Atelier Tellez

Aannemer:

Heembouw

Bruto vloeroppervlak


Fase 1 oppervlakten:
Magazijn: 41.000
VAS: 4.700m2
Kantoor: 1.650m2

Fase 2
Magazijn: 32.000
VAS: 2.800m2
Kantoor: 1.000m2

Start bouw:

4e kwartaal 2021

Oplevering:

4e kwartaal 2022

Duurzaamheidskenmerken:

BREEAM OUTSTANING BRL 2020

Lucas Neerhoff

Scan or long-press for
business card

Edwin Clout (partner)

Scan or long-press for
business card

Jos Klanderman (partner)

Scan or long-press for
business card

Sasja Feenstra (partner)

Scan or long-press for
business card