VOLANTESS

JUF NIENKE | WOONCOMPLEX

HET MEEST DUURZAME WOONGEBOUW VAN NEDERLAND

Juf Nienke in Amsterdam IJburg biedt een uitgebalanceerde mix van 61 duurzame huurwoningen, parkplaatsen en een commerciële plint. De helft van de woningen is toegewezen aan middenhuur voor leraren, zorgverleners en politie. Het volledig uit hout opgetrokken pand mag zich het meest duurzame en circulaire woongebouw van Nederland noemen. Volantess heeft het unieke project begeleid. 

Licht, lucht & ruimte
RAU en SeARCH Architecten tekenden voor de unieke en stoere architectuur van Juf Nienke. Het gebouw heeft een levendige en transparante plint, van voornamelijk glas en hout. Erboven is gevarieerd aanbod aan woningen: van een compacte studio tot een ruime gezinswoning. Met de buitenruimtes aan de woningen, het ontmoetingsdek, de grote binnentuin en de transparante hoge plint ademt het gebouw veel licht, lucht en ruimte.

Natuurinclusief
Met Juf Nienke is gekozen voor een natuurinclusieve insteek van gebouw en buitenruimte. Dat draagt bij aan de biodiversiteit en straalt gastvrijheid uit voor mens, plant en dier. Het groene ontwerp geeft planten de ruimte om te groeien en dieren de gewenste nestel- en schuilgelegenheid. Boven op het gebouw – met een dak vol zonnepanelen – is een module ingericht als vleermuizenhotel. 

Circulair en modulair
De aandacht voor mens en natuur is ook meegenomen in het ontwerp- en bouwproces. 80% van de materialen van de woningen is herbruikbaar en vallen onder milieuklasse 1. Het gebouw is opgebouwd met een slimme schakeling van geprefabriceerde units. Zo blijft beton beperkt tot de plint. Op de betonnen tafelconstructie zijn de in de fabriek geproduceerde modulaire units, opgebouwd in HSB (houtskeletbouw) gestapeld. Door de toepassing van het vele hout, slaat het gebouw CO op.

Brandveiligheid 
Vanwege de hoge circulaire ambities en de lage MPG-score (milieuprestatie gebouwen) is het concept door ons hele team uitgewerkt. Ook de brandveiligheid zorgde voor de nodige uitdagingen: zo hoog in geheel houtskeletbouw is uniek. Om het gemeentelijk akkoord te krijgen hebben we zeer uitvoerige onderbouwingen ingediend. 

Trots
We zijn trots op het mooie resultaat dat in nauwe samenwerking met CRCL, RAU, SeARCH Architecten, Pieters bouwtechniek, DGMR, Hazenberg en Barli tot stand is gekomen. 

MORE INFO

Locatie:

IJburg, Centrumeiland, Amsterdam

Programma:

61 woningen, commerciële plint, stallingsgarage voor auto’s en een fietsenstalling.

Expertise:

adviseur

Opdrachtgever:

Dokvast BV

Gebruiker:

huurwoningen, 30 middeldure huren en 31 vrije sector huur.
Commerciële plint: o.a. kinderdagverblijf Compannany

Ontwerp:

RAU & SeARCH Architecten

Aannemer:

Hazenberg & Barli

Bruto vloeroppervlak:

ca. 7.400 m²

Start bouw:

Tweede kwartaal 2020

Oplevering:

Vierde kwartaal 2022

Duurzaamheidskenmerken:

Volledig uit hout opgetrokken. Meest duurzame en circulaire woongebouw in Nederland.

Lucas Neerhoff

Scan or long-press for
business card

Edwin Clout (partner)

Scan or long-press for
business card

Jos Klanderman (partner)

Scan or long-press for
business card

Sasja Feenstra (partner)

Scan or long-press for
business card